Basgitaar kopen?Linkpartner muziekhuis Thomann

Dus je wilt een basgitaar kopen? Weet je waar je op moet letten als je een basgitaar koopt? Of ga je alleen maar voor die gave kleur die je hebt gezien?
Besef wel dat er stiekem veel komt kijken bij het kopen van een basgitaar, alhoewel dat geldt voor ieder instrument dat je koopt.

De eerste afweging.

De eerste afweging die je moet maken is een logische, namelijk hoeveel heb ik te besteden? Een basgitaar koop je al voor €119,00. De vraag is dan natuurlijk of het instrument goed en mooi klinkt. Het antwoord is waarschijnlijk nee. Aan de andere kant heb je ook instrumenten van €1699,00 euro, en dat instrument is dan nog niet eens met goud ingelegd. Het geluid zal uiteraard een heel stuk beter zijn, dan die van €119,- maar kan dan ook nog steeds niet zijn wat je zoekt.  Bekijk dus eerst wat je kunt uitgeven en beslis aan de hand daarvan wat voor instrument je koopt. Let dan vooral op onderstaande punten, vraag er gerust naar in een winkel, de verkopers zullen je zeker meer kunnen vertellen:

Hout

De gewone gitaar en de basgitaar zijn in de meeste gevallen gemaakt van hout. Hout bepaald voor een groot deel de ‘kleur’ van het geluid. Zijn het voornamelijk de lage tonen die je hoort, of hoor je ook wat hogere tonen, waardoor het geluid van je bas wat minder dof klinkt? Hieronder vind je een lijst van houtsoorten en wat voor geluid ze voortbrengen, let op de namen worden in het Engels geschreven, de Nederlandse namen staan tussen haakjes. De namen worden in het Engels geschreven, omdat ook in gitaarwinkels deze namen gehanteerd worden:

     Basswood (nl: Amerikaans Lindehout)

Basswood is een vrij zachte houtsoort en is redelijk licht. Doordat het hout zacht is, is de kans op deukjes groot. Basswood dempt de hoge tonen iets of wat, waardoor er een warme klank ontstaat. Ook is de zgn. sustain (de tijd die een toon nodig heeft om compleet weg te sterven)  goed.

     Alder (Amerikaans Elzen)Elzen

Alder is een lichtgewicht houtsoort en zijn klankeigenschappen zijn heel goed, vooral in het midden en lage bereik.

     Swamp Ash (Moeras Essen of Licht Essen)

Moeras EssenDeze houtsoort is licht in gewicht, en heeft een goede weergave van de hoge tonen, terwijl het toch een warme klank behoud, doordat ook de midden en lage tonen nog duidelijk hoorbaar zijn.Tevens heeft het een goede sustain.

en dit is nog alleen maar het hout voor de body. Ook voor de halzen en toets van een basgitaar (engels: fretboard, het gedeelte van de hals, waar de fretten in gemaakt zijn en die net onder de snaren van de bas te vinden is)  is hout nodig. Daarvoor wordt vaak het volgende hout gebruikt:

     Maple (Esdoorn)Esdoorn

Er bestaan veel soorten Esdoorn, onder andere Amerikaans Esdoorn, Gewaterd Esdoorn etc.) Dit is een zware houtsoort, met een lichte kleur. Doordat het hout zo zwaar is, wordt het zelden gebruikt voor de body van een gitaar. Het geluid is iets of wat helderder en de sustain is minder dan bij andere houtsoorten.

Honduras Mahonie     Mahogany (Mahonie)

Dit hout is lichter dan bijvoorbeeld Esdoorn, het wordt daarom naast halzen en toetsen ook weleens gebruikt voor body’s van gitaren. Het hout heeft een volle, warme klank met een hoge sustain.

     Rosewood (Pallisander)Palissander Rozenhout

Dit is een zwaardere houtsoort, en heeft een warme en volle klank, voornamelijk omdat het hout een beetje olie in zich heeft, waardoor de hogere tonen wat gedempt worden.

Elementen

Omdat een elektrische basgitaar gemaakt is van hout en er geen klankkast  in zit, zoals bij een akoestische (bas)gitaar, heb je elementen nodig die het geluid kunnen versterken. Daar zijn de zogenaamde pick-up elementen voor uitgevonden. Zo’n element bestaat uit een dun geïsoleerd koperdraadje dat om een aantal magneetjes is gewikkeld. De magneetjes vormen een magnetisch veld, waarbinnen de snaren liggen. Als je de snaar aanslaat, vormt deze trillingen in het magnetische veld van de pickups, en de pickups geven de trillingen op hun beurt via een elektrisch circuit in de basgitaar door naar de versterker.  Er bestaan verschillende typen elementen, die allemaal hun voor- en nadelen hebben. Hieronder staan de 2 meest voorkomende type pickups, met hun specifieke kenmerken:

EnkelspoelselementSingle-Coil Pickup (NL: Enkelspoelselement)

Zoals de naam al vermoed, bevat dit element een enkele spoel. Hierdoor klinkt het geluid uit dat door dit element naar de versterker gestuurd wordt hoger en breekbaarder. Door de techniek die gebruikt wordt in deze spoelen, zijn deze elementen vatbaar voor ‘omgevingsbrom’ (geluid dat ‘uit de lucht komt’ zoals bijvoorbeeld radiogolven, computer monitoren etc.). Een manier die basgitaarbouwers gebruiken om de omgevingsbrom te niet te doen, is  2 enkelspoelelementen op de basgitaar te plaatsen, en het volume van beide elementen even hard te zetten. Op het moment dat je slechts 1 pickup gebruikt, kan het zijn dat de pickup omgevingsbrom oppikt. Dit kan voorkomen, doordat het op basgitaren vaak mogelijk is om middels en draaiknop te kiezen welke elementen je wel of niet wilt gebruiken).

Humbucker Pickup (NL:Dubbelspoelselement)Dubbelspoelselement gesplitst

Dit is een element met een dubbele spoel. Deze 2 spoelen hebben een tegengesteld magnetisch veld (de ‘Noordpool’ van de ene spoel, staat naast de ‘Zuidpool’ van de andere magneet). Hierdoor wordt de omgevingsbrom teniet gedaan. Doordat een magnetisch veld tussen beide spoelen aangebracht wordt, vormen beide spoelen, samen met de snaren een gesloten magnetische kring.  Hierdoor is het mogelijk dat het geluid van de snaren wel te horen is, maar de omgevingsbrom niet. Omdat de snaren over een grotere lengte in het magnetische veld zitten, zal de grondtoon veel harder doorkomen dan de hogere tonen.

Samenvatting

Kort samengevat bepaald het hout, samen met de elementen en de snaren hoe de basgitaar klinkt. Harde houtsoorten geven een iets feller en scheller geluid, doordat de hoge tonen goed doorkomen, zachte houtsoorten geven een warmer en voller geluid. Nu is het zo dat je het verschil pas hoort als je in een winkel verschillende bassen hebt getest, dus vraag of je het instrument even mag bespelen of, als je het wilt leren, of de verkoper op het instrument wilt spelen.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*