Bekende basgitaristen

Op deze pagina vind je een aantal bekende bassisten uit binnen- en buitenland:

Paul McCartney

Paul McCartney

De basgitarist van de wereldberoemde Engelse band “The Beatles”. Hij is de eerste bassist die zijn basgitaar meer laat doen dan een nummer van akkoord I naar akkoord II laat lopen. Hij speelde een melodielijn op zijn basgitaar, dit is vooral te horen in de latere Beatles albums (de albums later dan ongeveer 1966, zoals “Rubber Soul“, “Sgt. Pepper’s Lonely Heartsclub Band“, “Abbey Road“). Luister bijvoorbeeld naar “Lucy In The Sky With Diamonds” of “Lovely Rita” en het is duidelijk dat de baslijn meer complex en op de voorgrond is dan  in bijvoorbeeld, “She Loves You“, een van hun oudere nummers. Dit type baslijnen wordt ook wel melodische baslijnen genoemd ( ‘melodic basslines’ in het Engels).
Nadat de Beatles uit elkaar gingen, richtte hij in de jaren ’70 een band genaamd  “Wings” op. Deze band bestond tot 1981, waarna Paul McCartney solo ging.

John EntwistleJohn Entwistle

Bassist van de Engelse band “The Who”. Deze band deed sommige dingen anders dan gewoonlijk. Zo speelde John meestal solo’s en zorgde de gitarist (Pete Townshend) ervoor dat de timing goed bleef.
John’s bijnamen zijn “The Ox” (de Os) of “Thunderfingers” (Dondervingers). De eerste omdat hij volgens ingewijden “meer kon eten drinken, of gewoonweg meer kon doen” dan andere artiesten. De andere bijnaam was vanwege zijn vermogen om snelle  bassolo’s te spelen, terwijl hij tijdens optredens erbij stond als een standbeeld (het leek soms wel alsof hij tijdens zijn solo, bezig was om een boodschappenlijstje in zijn hoofd te prenten).
Er wordt beweerd dat zijn geluid tijdens live concerten veel beter was, dan zijn studio geluid.
John Entwistle overleed in 2002, de doodsoorzaak een hartaanval door overmatig cocaïnegebruik.

Henny Vrienten

De bassist van de groep “Doe Maar”. Deze band maakte ska-raggae-achtige muziek, waarbij de nadruk lag op het basspel van Henny. Luister naar bijvoorbeeld “De Bom” of “Nachtzuster”, om een goed voorbeeld te horen  van hoe een baslijn op de voorgrond kan treden.
Doe maar bestond van 1978 tot 1984 en heeft in die jaren meerdere hits gescoord. Na die tijd is de band nog geregeld bij elkaar gekomen voor een reünie (bijvoorbeeld in 2000, 2008 en 2012).


 John DeaconJohn Deacon bassist Queen

Wat is het meest herkenbare aan “Another One Bites The Dust” en “Under Pressure“? Aangezien dit een website is over de basgitaar, luidt het antwoord natuurlijk, het basloopje. Deze wereldberoemde loopjes zijn bedacht door de (ietwat uitstralingsloze ) bassist van Queen, genaamd John Deacon.
Waar de overige 3 bandleden van Queen, graag op de voorgrond traden en zich graag lieten gelden, was John de meest teruggetrokken van het stel. Tijdens optredens zag je hem nooit te ver naar voren lopen, tevreden met een rol op de achtergrond. Dit wilt niet zeggen dat hij alles over liet aan zijn bandleden. Zo heeft hij bijvoorbeeld (naast bovenstaande nummers) ook “I Want To Break Free” geschreven. Dat nummer is vooral bekend vanwege de videoclip, waar de bandleden van Queen (allen mannen) verkleed gingen als vrouwen.
Nadat de zanger van Queen (Freddie Mercury) in 1991 overleed heeft John nog slechts enkele keren opgetreden met de overgebleven bandleden.


Steve Harris

Steve Harris bassist Iron MaidenHou je van (oudere) Heavy Metal? Dan moet deze naam bekend zijn. Steve Harris, oprichter/producer/keyboardspeler/songwriter … oh ja en bassist van Iron Maiden. Bekend om zowel zijn ‘galopperende’ basspel, waarbij het lijkt alsof de basgitaar het geluid van een galopperend paard nadoet (bijvoorbeeld in “Run To The Hills” of “The Trooper“) , als om zijn ‘Straight Eight’ -basspel (bijvoorbeeld “The Number Of The Beast” en “Aces High“),
De term “Straight Eight” komt voort uit het feit dat hij een hele tijd een strak ritme aanhoud van achtste noten, waarbij hij voornamelijk de basisnoten van een akkoord aanslaat en dat in een razend tempo

Bovenstaande bassisten zijn voornamelijk (Hard) Rock muzikanten. Is dat de enige muzieksoort die goede en bekende bassisten voortbrengt? Natuurlijk niet, kijk maar naar dit lijstje:

Larry Graham
Larry Graham van Sly & The Family Stone en Graham Central Station

Larry Graham wordt gezien als de ‘uitvinder’ van de zogenaamde ‘slapping’ en ‘popping’ techniek. Slapping is  een techniek waarbij men met de duim op de snaren slaat, en ‘popping’ is een techniek waarbij men met een vinger onder een snaar gaat deze dan loslaat, zodat de snaar tegen de bas klapt. Beide technieken brengen een  zeer ‘percussief’ geluid voort. Deze techniek is vooral duidelijk te horen in Funk en Disco muziek, luister bijvoorbeeld naar “Thank You (Falettinme Be Mice Elf Agin)” van Sly and the Family Stone, waar Larry de basgitarist van was. Overigens, het gedeelte “Falettinme ..” is niet verkeerd gespeld, het nummer heet zo. Een ander goed voorbeeld van deze techniek is “POW” van Graham Central Station. Graham Central Station was de solo band van Larry Graham, opgericht nadat hij uit Sly and the Family Stone was gestapt.

Victor Wooten
Victor Wooten spelend op zijn basgitaar

Victor Wooten

Deze basvirtuoos zit onder andere bij de groepen Béla Fleck and the Flecktones en SMV. De laatste band is een band die bestaat uit 3 bassisten.  Victor Wooten is vooral bekend om zijn solo spel op de basgitaar. In plaats van nummers te noemen, kan ik je beter verwijzen naar Youtube.  Het is echt waanzinnig om hem te zien en te horen. 

 

 

 

© Copyright 2012 Jack Reinieren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*